Monday, January 26, 2015

Kedai runcit vs supermarket

Semestinya ramai yg prefer pergi supermarket. Harga situ lebih murah berbanding beli kt kedai runcit. Diorng ada membership kad lagi and dapat kumpul point bagi setiap pembelian and redeem bila points dh byk. Diorng ada membership day and bagi discount up to 70%. Lagipon supermarket mcm one stop center. Boleh beli macam2 skaligus.

Saya selalunya memilih untuk pergi ke kedai runcit. Saya tau harga dia mahal sikit. Xdlah membership kad atau diskaun bagai. And barang pon limited. Skali pergi xleh beli semua yg kita nak.

Ayah sy pemilik kedai runcit. Ayah saya besarkan saya dan adik beradik sy dengan duit kedai runcit tu. Pelajaran kitorng dan duit perbelanjaan even pakaian dan makanan kitorng semua dari duit kedai runcit. Saya memilih kedai runcit sebab mungkin pemilik kedai tu pon ada anak untuk disekolahkan, dibiayai pelajaran dan untuk diberi makan dan pakaian dan disediakan tempat tinggal macam ayah saya. Mungkin pekerja kat kedai runcit tu mengharapkan duit gaji dari hasil dari jualan kt kedai runcit untuk dikirimkan kepada keuarga dia, untuk bagi makan keluarga dia, sama mcm pekerja kedai ayah saya. Mungkin pembelian saya dari kedai runcit tu membantu lebih dari 1 keluarga untuk survive.

Saya tau pemilik supermarket tu dh cukup kaya. Saya x rasa kehilangan sorng pelanggan mcm saya effect perniagaan dia. Lagipon, ada je brng yg sy kene pergi beli kat supermarket sbb xd kt kedai runcit.

No comments:

Post a Comment