Thursday, December 27, 2012

The best thing in the world-food

KARIPAP...! x kiralah makan makanan semahal mana pon, makan kt hotel beberapa juta bintang pon, tak setanding karipap kentang seringgit 3 yg dibeli dri makcik yang jual tepi jalan. and saya tak suka karipap ayam ke sardin ke dinasour ke, sy tetap suka karipap kentang. bulan puasa, tak kira ada makanan ke tak, klu boleh, karipap mesti kene ada.


Teh panas kat India. sy xtaula diorng guna jenama teh apa tapi teh panas kt stiap umah kt India sgtla sedap. even pgi melawat 10 rumah pon dlm sehari, sy blh minum teh panas kt setiap 10 rumah tu. begitu sedapnya teh kt sana. Teh panas terbaik kt malaysia ni mmg boleh kalah dgn even teh biasa dri India pon. saya rsa teh dia begitu sedap sbb diorng guna susu lembu utk buat teh. ok, sy tau dh ramai yg rsa geli bila sy sebut susu lembu. ok, fine, susu tepung tu diperbuat dri apa? susu kucing??? sume sama je. bezanya susu lembu tu tak dicampur chemical yang merosakkan badan untuk dijadikan tepung.

kuah kacang. kuah kacang bknla fav sy. ntah knp mamak dri india mcm mak sy ni xleh terima konsep buat kuah dgn kacang. diorng rsa pelik. mak sy x prnh nk try makan pon. kuah kacang plng sedap kt dunia ni adalah kuah kacang yg mak cik umah sebelah sy yg buat. stiap tahun pada hari raya mmg keje sy tunggu kuah kacang n lemang n ketupat dri umah makcik sebelah ni. klu dulu, umah lama, tunggu kek coklat n sayur campur dia yg ada tempe ada benda panjang2 mcm bihun warna putih tu. sy xtau nama dia, tau mkn je.


tom yam. tom yam plng sedap kt dunia adalah tom yam pak cik nasi goreng siap kt fakulti sy. dia dh xd skrng. xtau pgi mana. mmg x heran klu orng culik dia semata2 nk suruh dia masak tom yam setiap hari. gamba ni bkn gamba google, gamba real megi tom yam yg pakcik tu buat. sedap sampai nk pengsan. pekat, n rsa dia pon mcm kene kt lidah sampai ke tekak.


Saturday, December 22, 2012

once again

i was in a super terrible mood that i would bite anyone. then come this same guy. once again messing with me.

ok ceritanya sy buat status mcm ni kt fb:

Ramai plak pgi clubbing mlm ni sbb x kiamat. igtkan sume akn pegi masjid....dh manusia akhir zaman, mmg xkan insaf. 

then dtngla mamat ni


Mr.X
Apa yang nak di insaf kalo pegi club??
Kalao u tak buat tak semestinya salah
Hahaha..
Jgn duk mengata ble??

Me
what is your problem actually?
are u anti muslim or smthng?

Mr.X
U!!
U!
Not muslin

Me
if u are annoyed enough
u can unfriend or block

Mr.X
Y is going clubing wton?
Wrong??
Coz u dont do??

Me
how can i explain to someone who thinks he know everything about muslim
but actually not

Mr.X
Not about muslim
Y is going club wrong
Tell me

Me
because it is religiously wrong

Mr.X
Haa??
Racist bugers

Me
hahaha
now i'm racist?
just because
i said clubbing is wrong?

Mr.X
Get lost

Me
how am i racist?
yeah right
last time u disappered because u can't answer my questions
n now asking me to get lost?
like i am the one who started the conversation?
or arguing


klu dia laki yg brani dh lama dia just komen je kt status sy, bkn inbox sy. he is a big time loser to me. bila xleh jwb, terus hilang. igt dia betul sgt? anyway, ALHAMDULILLAH, dia dh unfriend sy. semoga dia block sy dlm masa yg terdekat.

Laki tu sorng christian n dia bknla yg first sy prnh jumpa. sy tusyen dgn sorng christian yg suka kutuk islam selama 7 thn. these kind of things is not new for me and i just don't give a damn

Monday, December 17, 2012

games

Assalamualaikum
kum apa combat
bat apa batman
man apa mentol
tol apa tolak
lak pa laksa
sa apa satu
tu apa tunang
nang pa nangka
ka apa kayu
yu apa yu gila
ha! ha! ha!


air pasang malam surut pukul 5
nyonya bangun pagi siram pokok bunga
pokok bunga melur tanm tepi kolam
itik bertelur ayam menetas
cik adik jatuh dalam longkang
siti aminah ketawa jerit-jeirt
naik keretapi sampai kuala lumpur
sapa buat bising dia kene cubit


malam yg sepi pi pi
pak man jual topi pi pi
topinya koyak yak yak
pak man jual tempoyak yak yak
tempoyaknya basi si si
pakman jual besi si si
besi nya patah tah tah
pak man jual getah tah tah
getahnya putus tus tus
pakman jual tikus kus kus
tikus nya mati ti ti
pak ******* (x igt)


kepada baby girl tahun 80an and 90an yg xtau lagu ni, anda boleh nangis 7 hari 7 malam start dri skrng sbb xd childhood yg awesome!!!

Saturday, December 8, 2012

beauty tips

Saya sgt x suka bila orng suruh sy update pape kt blog sy. ni blog sy, sy perlukan kebebasan merepek sy. sy trima cadangan or permintaan. ada jugak yg sibuk nk mrjk sy x prnh tulis psl dia kt blog sy. igt sy buat apa? promote manusia kt blog sy? sy x suruh sapepon tulis psl kt blog sape. so nk mrjk ni mmg bkn idea yg baik sbb mmg yg mrjk tu pon tau sy xkan pujuk n lama2 x lyn.

sjk kebelakangan ni sy byk dgr psl complain sesetengah perempuan yg x bersyukur dgn muka diorng. first of all nk putih. knp???? sbb putih tu cantik? oh my, anda sume RACIST! be proud of your colour, not white. it is not even your identity. nk sgt jdi putih pakai bedak sejuk. hbs cite (walaupon nmpk mcm zombi). n complain yg seterusnya muka ada jerawat, kering, minyak, nmpk tua . perkara yg sama waktu dgnnya. pas2 tny sy gna apa. bila sy kata tak guna pape mulalah nk kata sy kedekut xnk kongsi la apa la...

oh ladies, my advice is, just stop using all the crap in the market. yes, INCLUDING make up. all those chemical products and so called "herbs and natural product". prnh x jumpa mana2 product yg xd brng2 alien seperti nama dia berakhir dgn -myte, -oxide, -atau pape jelah. so ladies, don't be fool, sgtlah jelas tu bkn 100% natural bila ada nama2 alien tu. just try satu hari x pakai pape kt muka even bedak. psl muka berminyak tu, well, obviously klu korng solatb 5 waktu xyah pk pasal benda tu, sbb korng bsuh muka 15 kali dlm sehari.

stop touching your face! benda first kita buat bila sentuh muka adalah cri jerawat, bila dh dpt rsa jerawat prmpn buat apa? semestinya complain kt sume makhluk yg ada kt dpn mata n tunjuk jerawat tu yg asalnya orng x prnh prasan sampai mereka nmpk benda tu stiap kali diorng pandang muka prmpn tu. stage seterusnya kacau ketenangan jerawat tu. n korng tau apa jdi lps tu. seterusnya klu sentuh tepi hidung n tiba2 rsa berminyak, pas2 sentuh dahi, sentuh dagu sume, manalah minyak tu x merebak. oh my genius!!!

klu tandas korng ada lbh dri sabun badan n syampu n maybe sesetengah orng guna pencuci muka. klu ada lbh dri 3 benda tu, sila jgn bazirkan duit bli benda merepek tu lgi n gna duit yg digunakan utk bli brng merepek tu utk derma palestin. sy takut nk cite psl dressing table. kt situlah tempat hilangnya duit pra suami, bapa dan boyfriend. dressing table sy ada brush, sikat, deodorent, perfume n cotton buds. ada 2 botol lotion yg sy jumpa sekitar rumah sy yg sy offer kt sume orng yg lawat bilik sy sbb xtau mcm mna lgi nk habiskan benda tu.

kepada mereka yg pakai make up. no comment. cuma satu je nasihat. don't overdoing it. and lipstick merah sgt x sesuai utk kebanyakan orng Malaysia yg pakai skrng. sy tau tu trend skrng sbb gaya daring kononnya but seriously, bila tgk sesetengah orng rsa mcm pandang bibir clown. so please girls!

knp sy post benda pelik ni? sbb hri ni sy terserempak bedak sejuk kt umah sy yg ntah sesat dri mana, n then sy try pakai n sementara tunggu dia kering tgh update blog dgn muka zombi.

Friday, December 7, 2012

media's theory

Now i believe the media's theory to gain people's attention. people always seek for the kind of news related to something 'personal' or 'sensitive'. and sometimes they tend to read them over and over again. it's funny how human expect and interested in certain things. well, you can't just accept media's theory without testing it right? so, yesterday i posted bout some broken friendship. and look what i found today.

 i found an everest! ha! ha! ha!

visitor blog sy mmg minat cite2 mcm tu ye.... nmpknya dpt sambutan yg hangat. esok sy nk cite psl sy mengembara ke segi tiga bermuda bersama harry potter n jumpa manusia ketot n manusia gergasi, ala-ala cite gulliver's travels.

well, sy tau sape2 yg bc blog sy, dri pada manusia sama bumbung dgn saya sampai yg sy x suka, n pelbagai lapisan masyarakat. post mcm smlm tu bkn smthng yg sy nk bgtau satu dunia sbb sy lbh kepada pemendam...

well, see you tomorrow.......

Thursday, December 6, 2012

December...

2 years ago, December did something extremely good to me. i met a new friend. a friend that show me the other part of the world.The part that i never dared to explore. from just a facebook friend, we became very close. I never trusted anyone with my dark secrets. but for some reason, i shared with her. then i learn to move on. to leave everything dark behind and move towards brightness. i learn to smile to strangers. i learn to accept all kind of people.

exactly after almost 2 years, which is today. everything is different. the trust that she broke, the hurt that i felt,... a simple lie that changes everything. we are not the same anymore.

 i always told her that no one can stand me for more than 1 year, she laughed at me after the first one years, i felt secured. who knows the second year will be the worst. Thanks for all the smiles, laughs, hopes, faiths and dreams. it's broken now.

i never know how much i hate liars..

if someone messes with the chance given three times, it means they don't deserve any more chances. they just simply not worth it!

Tuesday, December 4, 2012

3/12/2012

ayam berkokok
smlm sy chat dgn kawan sy sampai pukul 3 pagi. sblm tutup sy wish 'good night/good morning'. pas2 dia tny ayam dh berkokok blm. bru sy prasan, sy rsa dh lama sgt sy x dgr bunyi ayam berkokok pagi2. masa kecik2 dlu, slalu dgr bunyi ayam berkokok. ntah dri mana. berlumba2 nk berkokok. masa kami bela ayam serama, ayam serama tu suka bersaing dgn ayam yg kt tokong cina kt luar taman seberang jalan besar. sampai kdng2 rsa mcm nk masak sup dgn kedua2 ayam tu memekak! tpi skrng mcm rindu plak. klu bkn skrng, n bkn kt kampung sy ni, sy rsa lps ni mmg x mgkn la nk dgr bunyi ayam berkokok.
saya bangun subuh n seawal 6 pagi. dh hbs solat tu tiba2 sy dgr bunyi ayam berkokok. slama ni mnala ayam tu pagi. or sblm ni ayam tu blm reti berkokok, suara x pecah lgi. sy ddk diam fokus bunyi ayam tu. ayam tu mmg sgt pemalas. sy rsa dia berkokok dlm 2 or tiga kali pas2 diam terus. kalau ayam dulu2 rajin sikit, dh pukul 8, dh rsa panas matahari pon dia memekak lgi.

pasar pagi
kami kat sini panggil wet market sbagai pasar pagi. kdng2 pasar ikan.dh agak bertahun jugak la sy x pergi pasar pagi. sy x igt bila last sy pegi. sy igt lgi masa kecik2 dulu, even sblm tadika lagi, asal dgr bunyi motor atta pai dlm pukul 8 sy ta atta nk pgi pasar pagi. dgn muka yg bru bgn tido n dgn mamai yg x hilang lgi sy trs lari ke halaman rumah kata nk ikut. mmg x kira tgh pkai apa, rambut mcm mna, muka seteruk mana, blasah je pegi. time tu ramai. bersesak. sy igt lgi balik rumah menangis2 sbb ketam kepit tangan sy. sy rsa u last kot sy pegi pasar pagi. sbb mrjk dgn ketam!
ayam sy demam so smlm mak sy pesan nk g pasar pagi pukul 6:30! sy pon dgn segala semngatnya(muka maintain xd perasaan) bgn subuh terus bersiap n then tunggu mak sy panggil pukul 6:30. tak nak tunjuk eksaited sebenarnya. tunggu punya tunggu punya tunggu, senyap je umah sy. sy turun bwh tgk mak sy buat apa. rupa2nya tgh tido. terlajak la tu. lnsng x terniat sy nk smbng tido, dgn muka seposen sy kejutkan mak. "kata nk g pasar"
pasar dh x ramai. yg dtng pon mostly tua2. x bising mcm dulu. n xd ketam hidup yg nk kejar n kepit tangan sy. dgr mak cik2 cite anak2 dia tgh tido kt umah sbb balik ewat malam. ish3, budak2 zaman skrng. (padahal sy pon 2 kali 5 je). sy xdla balik lewat malam. x kluar umah pon. cuma mmg xreti bgn awal klu matahari blm terik.

sy sdr satu benda yg sbnrnya sy rindu nk bgn awal n keep awake. sy rindu nyaman pagi yg senyap n pemandangan berkabus n muka2 mamai orng yg bru bgn tido. masa kt U dlu, on weekdays sy akn bgn time dgn azan subuh kt surau dpn blok n xkan tido sampai zohor. even xd class or xd benda nk buat, sy akn at least gosok sume bju2 sy yg ada dlm almari tu. n skrng, sy x berjaya stay awake sampai pukul 9 pon. sbb xd benda nk buat. just sempat join mak n atta tgh program pagi dri india yg sorng laki ni bercerita tentang kisah2 teladan sampai tertido. mcm bedtime story je.

Sunday, December 2, 2012

quotes

sy spend masa yg agak lama bc tumblr kwn sy. just nk copy paste 2 benda yg dia tulis yg sy sgt suka

You will also find those people who clearly slimmer than you, wearing the size S shirt complaining about how fat they are. If you’re fat, then what am I? El Gigante?It’s funny when I ask them in which part of their bodies are considered fat, some will point arms, others on tummies. I jiggle my arms in front of them and ask, “So what is this? Super fat?” Some will keep their mouths shut and the funny answer is my favourite, it’s always the same - It’s okay for you, you’re beautiful already. So you’re ugly but slim and now, having weird eyes or perhaps a crippled mind that whenever you look into the mirror, you’ll see a fatter you. You’re not fat, you’re just mentally ill

totally agree. kdng2 sy rsa diorng ni gila. saiz S, tpi memanjang kata diet n complain peha besar, perut bsr, lengan besar. n x pernah nk sedar dosa yg diorng sdng buat besar ke x. n orng yg bru tgh kuruskan badan, smkn lama pakai baju yg nmpk bdn(ketat) tpi x ngaku sbb dh kurus katanya,  n bercerita mcm mna dulu baju tu x muat n skrng muat. n slalu crita psl berat. sy pon prnh lalui zaman2 tu. n klu  someone yg matang, satu hari nanti dia akn sedar bertapa bodohnya awk skrng. 

 It hurts when your lover is acting like he knows you won’t leave him no matter what he does because you love him dearly.

thats true. byk yg berlaku dlm sesebuah relationship n sy brani kata mostly laki yg buat prmpn mcm ni.



sekian, terima kasih


Friday, November 30, 2012

Vacation

sejak menganggur ni, sy rsa sy smkn stress. orng yg kenal sy dri zaman UM, mereka tau sy xleh ddk diam. stiap semester ada je beberapa projek kt tangan.even xd class pon sy akn pegi fakulti.  niat asal sy nk busykan diri sbb nk lupakan beberapa benda, sampai akhirnya projek2 sume jadi a part of my life. dlm busy n tension, sy suka life sy. sy suka berjalan. x kisah jalan kt mana. asalkan x angkut beg berat, pakai sluar slack, n ada teman, sy akn berjalan. wen teman berjalan plng favorite sy. kami pernah berjalan sakan keliling KL. kami jns yg pnas hujan x pakai payung. sampai muka jadi mcm kacukan negro-bangla. kami x kisah. dia akn bebel spanjang perjalanan n bw sy ke tempat yg sy x prnh pgi.

skrng ni, keje ddk umah. tgk tv, mkn, tido, tgk tv, mkn, tido. i need a vacation! like seriously. klu x sy rsa sy akn gila. oh, sy lupa, sy x keje so xd duit! vacation sblm ni sy guna duit sy a.k.a duit jpa. yg pntng sy x gna duit ayah sy. best jugak gna duit sendiri walaupon x seberapa n x selesa berbanding apa yg pearents kita blh sediakan utk kita. seingat sy, ayah sy sgt krng pegi vacation. hampir x prnh. so sy rsa x adil minta duit ayah pegi vacation. tapi sy x rsa bersalah minta ice-cream byk2 kt ayah sy sbb ayah sy pon hantu ice-cream sbnrnya.....

beberapa hari lepas, sy gna google map utk tgk kt malaysia ni ada pulau apa. kononnya nk bercuti lps dpt keje yg ntah bilanya. sy keliling sempadan malaysia n then henti kt pulau besar melaka. sy prnh pgi sana. sy xtau knp media bgi impression yg sgt negatif kt pulau ni. bgi sy, sy x prnh rsa tenang setenang masa sy pgi sana. my favorite place. sy pgi sana dgn family sy masa kami dilanda masalah bsr. jejak je kaki kt sana sume benda kt otak n hati terus hilang. sepanjang ddk sana walaupon just beberapa jam, mmg rsa tenang.

kt situ xd pape sgt. just ada makam n beberapa tempat yg sama waktu dgnnya n ada beberapa hotel yg sgt x mewah n ada pantai yg xd pape aktiviti. kpd mereka yg suka enjoy tempat ni x sesuai dgn anda. masa pegi sana, sy n ayah saya jalan2 masuk dlm area hutan. jumpa byk benda. jln jauh2 sampai jumpa sorng laki ni, dia mmg ddk pulau besar katanya. masa sy tangkap gamba dia dia takut n terus tny kami ni media ke.

tiba2 rasa mcm nk pgi sana lgi. saya jumpa satu blog n ada 1 artikel yg sgt panjang pasal pulau besar. rupa2nya dh byk perubhan. boleh sewa khemah katanya. jom pgi camping semua!!!!!!! (muka eksaited)

Thursday, November 29, 2012

course, college/universit and stupidty

ada satu benda yang sy dh perasan sejak zaman sekolah menengah lgi n skrng mcm semakin ketara. ramai yg akn judge korng pandai ke tak berdasarkan course yang korang ambik n tempat korng belajar. klu ada yg blaja kolej swasta, ank bodoh bapa kaya. klu blaja universiti anak pandai. tu pon klu dia blaja universiti X, ank tak cukup pandai, klu masuk universiti Y, ank yg cemerlang.

mula2 course. mmg sgt common dikalangan orng yg ckp plajar doctor n engineer pandai. asalkan course orng tu ada 'chemical/chemistry' 'physics' and 'bio', orng tu dikatakan pandai. even kat sekolah pon, student yg byk A yg dikira pandai akn dimasukkan ke kelas sains. just sbb course byk menghafal n blaja bertahun2, boleh ke diklasifikasikan sbgai course orng pandai? klu student yg sederhana adlah business, accountant, ekonomi, cikgu2, IT. klu student yg mcm x berapa nk pandai, sastera, sejarah n seni. ni sume sgt x adil. cuba suruh doctor ke engineer ke bgtau sejarah mana2 tamadun or suruh buat akaun, xkan nk kata diorng bodoh sbb x blh buat tu sume? alsn nya x prnh blaja?

klu ada student yg cita2 nk jdi doctor tapi x dpt A kt PMR, mmg cta2 dia hancur musnah sbb mcm dh xd harapan dia diterima ke kelas sains n then smbng blaja kt mana2. knp x prnh ada orng bg peluang? sy x prnh dgr orng mcm tu. yg sy dgr student byk A kt PMR je yg ada peluang blaja doctor. patut ke seseorng dinilai pada umur 15 tahun sama ada dia layak ke x? dlm masa setahun mcm2 boleh berlaku. yg pandai terpengaruh dgn benda2 jahat, yg bodoh berusaha n jdi pandai.

sy prnh jumpa salah sorng sedara sy yg baja masak (sy dh lupa nama course dia), dia buat praktikal kt kitchen sebuah hotel 5 bintang. first time sy tny dia ambik course apa dia bgtau dgn gaya sgt merendah diri. lps tu dia terkejut dgn reaksi sy. utk sy, first time sy jumpa orng buat course tu so sy excited and byk tanya psl apa yg diorng blaja sbb klu pk logik, bab nk masak, sapepon blh masak. mesti ada smthng lbh dri campak benda dlm kuali n terus jdi makanan. lps dia balik, sy dgr mulut orng mengata baik kawenkan je ank dia klu x pandai. hey! dia tgh blaja ok! patut ke ckp dia x pandai semata2 dia blaja course yg orng just kenal course tu sebagai kelas memasak! skrng dia dh kt luar negara dh. sy hrp mulut orng yg mengata tu tutup sbb ank dia sendiri x sempurna, jgn nk kutuk ank orng lain.

pas2 pasal tempat blaja. sure ke sume orng yg blaja kt swasta ank yg bodoh bapa yg kaya? mcm mna dgn mereka yg pandai tpi x dpt peluang? kolej swasta tak semuanya yg pntngkan duit, ada jugak kolej swasta yg just terima student yg prestasi mereka cemerlang. pasal mahal ke x tu, sape yg ambik kisah skrng. sume ambik ptptn. sama ada orng nk masuk kolej mana je. n then perbandingan antara universiti. slalunya, klu universiti tu famous n slalu masuk berita, universiti tu utk budak pandai. klu jarang dgr n masuk berita, universiti utk students sederhana. what?! sape plak yg ajar mcm tu. even student kt universiti yg rating nombor satu, x semestinya student dia sume pandai. ada je yg tersesat masuk.


x kisahla orng ambik course apa n blaja kat mana, at the end of the day, klu orng tu yg x reti survive, buat malu je. klu pandai mcm mna pon, klu dh malas, sampai bila2 pon xkan berjaya. so people, DON'T label anyone!

Friday, November 23, 2012

racist? how you judge things?

saya copy paste chatting sy dgn sorng laki ni. saya tak nak dedahkan pape pon psl laki ni kecuali dia sorng laki. n kami ada hubungan yg baik. at least, setakat ni kami ada hubungan yg baik. saya tak kata laki ni salah and saya tak nak sape pon judge psl apa yg laki ni cakap. klu t'gerak hati nk komen, sy minta sape2 tak kutuk dia sbb korng x kenal pon dia so xd pape hak untuk kutuk laki ni. even sy pon x marah dgn dia. klu saya ada ckp salah or salah bgi info, nk kutuk or tegur sy, boleh, dialu-alukan

saya jenis yg x brani argue psl agama sbb bagi saya pengetahuan agama saya sgt cetek. sy xtau potongan ayat al-quran n tafsir dia n sy x hafal satu pon hadis. saya cuma tau perkara basic yg memastikan sy hidup secara halal.

dan saya juga bukan someone yg akn judge orng berdasarkan pendapat mereka. sy cuma akn berminat nk tau how their mind works. ayah sy prnh ckp, 1000 tahun lps kalau alexander graham bell bgtau orng yg akn ada satu benda kotak kt rumah orng, n yg benda tu boleh berbunyi n klu kita usik benda tu akan dengar suara orng dri dlm kotak tu yg akn respond kpd suara kita, mesti sume orng kata laki ni gila. tgk skrng, bkn sekadar telefon kt umah, nfon kt tangan setiap orng lgi. mcm tulah ayah sy ajar untuk tidak judge orang sebaliknya dengar n cuba fikir mcm mna minda seseorang tu berfungsi. of course, minda semua orng unik, x semestinya sama.

so, here it is. enjoy...! saya tak edit apa pon dri chat tu even spelling mistakes, kecuali nama laki tu. klu nk percaya, percayalah. klu tak, xp, saya x rugi. n laki ni bukan bf or scandal sy. we only have a very good relationship, thats all.


Mr.X:
Kadhali
Y malay so racist??

Me:
i don't know
i'm not malay
y don't you ask them?

Mr.X:
Hmm.. Then??
U are what??
:O

Me:
hahaha
i'm mamak
by the way

Mr.X:
Hehehe

Me:
why r u saying they r racist?

Mr.X:
I domt know
Dont know
And they are making it too obvious
I know la u people tak suka jews
Hehehe sampai mcm ni

Me:
sampai mc mna?

Mr.X:
Bukankah nabi nabi dalam quran semua dari israel?
Nak boykot semua nonsense ok
Tak nak means jgn beli la
Simple

Me:
hahahaha
ooh
psl McD va?

Mr.X:
Semua product la
I dont find the need of doing that
Makwe u be neutral ok..
Ignore u mamak la muslim ka
India ka

Me:
hahaha
ok

Mr.X:
Gaza tu war ok
Both side war
That means.. Same thing is hapening to israel
Innocent been killled
There is no mediA allowed
Dats y people dont know what is hpening there
Same jaa semua..
People cannot c..
I ada like one page frm israel

Me:
what page?

Mr.X:
It shows the same pic kids are dying and people killed due to bomb
C my profile
Bukan 1 side..
But pls dont be racist
Takde nyawa takde agama
Semua pun mayat sahajA

Me:
which page?

Mr.X:
U cannot like the page la

Me:
y cannot?

Mr.X:
Then the whole malay in ur fb will tell u murtad
Hehehe
Trust me

Me:
hahaha

Mr.X:
Its a israel page

Me:
u reallt think so?

Mr.X:
Yea..

Me:
by the way
do you know the meanig of murtad?

Mr.X:
Hehehe i know

Me:
what is it exactly?

Mr.X:
Leave it

Me:
nop
u said u know it

Mr.X:
Malays going on ajaran sesat
Hehe

Me:
hahaha
nop

Mr.X:
Then??

Me:
theu r called jahil

Mr.X:
Ow..

Me:
murtad means you convert to other religion
hahahaha

Mr.X:
Hahaha
Ok.. Sum sort la

Me:
nop
:p

Mr.X:
Its ok leave it
Btw.. I am praying for people in gaza
Will malay pray for people in israel??

Me:
i don't think s

Mr.X:
Hehehe
Ok.. Dats what i mean by racist

Me:
is there by any chance u have anything related with jew?

Mr.X:
No..

Me:
n

Mr.X:
God say.. Love ur neighbour like how u love ur sf

Me:
which nabi is from israel by the way

Mr.X:
Self

Me:
yup
same here
love everyone

Mr.X:
Hehe
Musa frm wherr?

Me:
yeah
u said 'all'
i was wondering who else
i just want to know how far u know bout nabi

Mr.X:
Hehe ..

Me:
thats all

Mr.X:
Got la .. Some ideas
Hehe ny way

Me:
haha
ok

Mr.X:
Drop it

Me:
ok

Mr.X:
U people do what u people thing is right
But.. U pls dont be racist

Me:
everyone does that
well
german hates jews
any comment bout that?
quite interesting to know what u think bout certain things
don't worry

Mr.X:
Haha..

Me:
i'm not gonna judge or agrue with you
just want to know\
that all
:)

Mr.X:
I boring nak cakap with u about this
U are same

Me:
aik

Mr.X:
Peace be with u
T
Tc

Me:
did i mentioned i hate jew?
aik
sudah hilang
haha
ok..

Monday, November 12, 2012

Friendship.

saya sangat tak boleh terima apabila seseorang itu sanggup tinggalkan or abaikan kawan dia semata-mata untuk cinta dia. 

skrng ni musim kawan berpisah kot. banyak sgt cerita yg sy dgr psl perpisahan. sy sendiri berada di ambang perpisahan. tapi sy ni bukanlah nk abaikan kawan sbb cinta. ni masalah lain yg x nmpk penyelesaian sejak 3 bulan lepas.

saya rasa ni first experience saya sedang hampir putus persahabatan. sebelum ni slalunya lost contact pas2 tiba2 saling contact n huha huha sekejap pas2 hilang balik n pas2 muncul balik. tu lain. ni lain. err... lainlah. saya rsa dh byk sgt post sy psl love vs friendship. n sy pon mcm dh byk kali ulang benda yg sama. nevermind, just leave it!

saya ada sorng kawan ni yg ada BFF (best friend forever). n sy prnh tny diorng prnh berpeluk x n dia kata tak. sy pon pelik. laa kata BFF pas2 x prnh berpeluk. dia gelak je. time tu sy rsa pelik je dgn diorng sbb klu sy dgn kwn2 biasa pon nk peluk n flying kiss bagai. inikan pula diorng. pas2 sy teringat. sy pon ada sorng kwn yg sy plng treasure, kenal dia sejak darjah 1 n kami rapat sampai skrng. masa kt sekolah dulu adalah jalan pegang tangan sume. klu pk skrng mmg rasa pelik. kenapa nk pegang tangan time jalan2 sekitar sekolah??? mcm pelik je kami ni. mcm x betul.

Anyway, kami x pernah berpeluk. even masa nk berpisah or skali tu jumpa lps hampir 2 tahun. kami x berpeluk pon. so skrng sy x rsa pelik dgn BFF tu. kadang2 sy tgk gamba2 orng tangkap gamba bagai nk rak pas2 status fb saling in relationship n komen bagai xd orng lain kt dunia n then tiba2 xd bunyi. sy kesian tgk diorng sbb mesti ramai yg sibuk tny kt diorng apa jadi antara diorng n ungkit balik benda yg menyakitkan tu.

ada mak cik sya tu slalu pesan kalau korng ada smthng yg korng sgt sayang or membanggakan or pape yg korng sgt treasure, jgn tunjuk kat orng sbb kita xtau apa niat orng. klu dia terada niat jahat mcm mna. maybe sbb tu sy x prnh post psl dia kt mana2. n tgkla adik beradik kt fb gaya mcm orng lain xd adik beradik, diorng pon mcm tu gak. at last ada je masalah. x perlula nk cite psl orng couple tu, tu lgi annoying, status merepek n wall post merepek yg berakhir di news feed orng n kene marah dgn orng. perlu ke nk tunjuk n bgi sume orng kt dunia ni tau.?

Friday, November 9, 2012

gemuk macam?????

kita slalu dgr orng guna binatang untuk ejek orng gemuk. gemuk macam gajah. gemuk macam lembu. gemuk mcm kerbau. gemuk mcm papelah lagi. well. mula2, mmg salah samakan manusia dgn binatang. manusia adalah manusia. binatang adalah binatang. macam manalah blh bandingkan manusia dengan binatang. kalau korng nak tahu, saya tak taulah laki mcm mana, tapi mostly perempuan tak suka dipanggil gemuk even sgt obvious yg perempuan tu terlalu gemuk. ada sesetengah lagi kalau sensetive, mereka boleh terasa hati or sakit hati. panggil gemuk pon blh sampai macam tu, apatah lagi dibandingkan dengan binatang.

and lagi satu, pernah tak ada sape2 nampak gajah kurus slim kaki panjang nampak tulang2? or badak yg kurus ke. lembu yag kurus ke. saya tak taula kalau mmg betul2 ada tapi stakat 2 dekad sy hidup ni x prnh plak jumpa. and sy tanya google image pon, dia bagi saya gamba gajah main bola keranjang. ada gak gamba lembu n kerbau yg dipanggil kurus sbb boleh nampak tulang2 tapi bagi saya, lembu tu still besar.

so, gajah lembu n kerbu bukan gemuk, mereka just BESAR. mereka besar sbb tuhan cipta mereka dgn tulang n rangka yg besar. itu mmg saiz diorng, besar. so, stop buli binatang dgn bagi diorng image 'gemuk'. eleh, lembu 'gemuk' (bak kata manusia) pon, manusia yg suka time nak raya haji. and lagi besar lembu tu lagi tinggi nilai dia.

n gajah plak, mmgla dia slalu makan. tgkla saiz da yg sgt besar dgn saiz buah2han yg sgt kecik. kita manusia pon kdng2 makan ayam yg saiz lgi besar dari kepala kita n pinggang plak lagi besar dari muka kita, apatah lagi gajah yg makan benda kecik2, mmgla dia makan banyak. bayangkan manusia makan kacang je, hampir sparuh kecang kt dunia ni habis dimakan dalam sehari sbb saiz kacang yg kecik. gajah pon mcm tu gak. stakat buah pisang yg sekecik mata dia, apalah sangat kan.

skrng sy terpk sama ada nyamuk n semut sume panggil manusia gemuk jugak. ???or maybe gergasi????

Sunday, November 4, 2012

The bachelor

Saya tgk show 'the bachelor' kt youtube. saya habiskan dlm sehari konsep nya mcm ni, ada sorng laki kaya ni nk cari 'true love' la kononnya. tapi dia pemilik bar. excuse me????? awk pemilik bar n xkan awk x jumpa 2 perempuan pon? anyway, pas2 ada 25 perempuan ni rebut utk laki sorng ni. prmpn2 ni lnsng xtau sape laki ni, apa rupa dia, nama dia pon xtau.

first episod sorng2 turun dari limo, n laki ni berdiri dpn satu mansion, mcm welcome diorng. gadis2 ni pon jalan pgi peluk n memperkenalkan diri. n malam tu gak beberapa orng disingkirkan dri show ni. sumenya berdasarkan first impression. pas2 teruskan game dan beberapa orng disingkirkan stiap episod sampai 4 orng, pas2 laki ni pgi umah 4 prmpn ni, berkenalan dgn fmly mereka, n then singkirkan sorng. tinggal 3 orng n pegi overnight date pas2 singkirkan sorng lagi lps dia tido dgn dia. tinggal 2 and 2 orng tu dijemput ke rumah laki ni plak untuk jumpa mak dia n then akhir episodnya dia akn propose kat 1 perempuan ni.

mcmla kt dunia ni xd laki lain sampai 25 perempuan gado utk 1 laki ni. n then menangis bagai nk banjir mansion tu bila disingkir. mcm manala diorng boleh jatuh cinta dgn laki yg bagi sy x considerate sbb ada 25 perempuan dlm bilik tu n sume kata 'i'm falling in love with him' dan semua kata 'i can feel the connection'. bagi saya sume tu drama. dia x prnh kenal secara personal pon. n laki ni plak dia pilih life partner dia dlm 6 minggu je. mcm mna klu perempuan tu psiko? mcm mana klu perempuan tu musuh family dia? n mana dia tau perempuan tu baik? believe me, ada perempuan boleh berlakon baik sampai hajat diorng tercapai.

n kebetulan season saya tengok ni, last skali laki gila ni x propose sape2. 'i want something more, something strong' dia kata. dia kata dia sakit hati dia tgk perempuan2 yg dia ada 'strong feelings' nangis lps disingkirkan. wait, did you notice that? dia ada 'strong feelings' pada lbh dri 1 perempuan. ahahahaha. mcm dia jatuh cinta dgn 9 perempuan terakhir tertinggal n sepanjang show ni dia slalu cakap dia takut buat kesilapan besar dalam memilih pasangan hidup. n dia kata perkawenan ni just sekali seumur hidup. klu betul dia rasa mcm tu, sy rasa dia x patut masuk show ni sbb dia maybe kehilangan jodoh dia masa first day yg dia singkirkan beberapa perempuan just dlm beberapa jam jumpa mereka and culture mereka adalah date selama bertahun2 n baru propose. bukan buat group date selama 6 minggu n pilih salah satu dri perempuan2. mcm suruh anak buah saya ambik satu gula2 dlm botol yg ada byk gula2.

n then episod terakhir, memandangkan laki ni x pilih mana2 perempuan. diorng panggil kedua-dua perempaun last tu n interview bersama dgn laki ni. n salah sorng perempuan ni still berharap laki ni akn pilih dia.

kesimpulannya, benda yg sy plng x puas hati skrn, knp perempuan begitu bodoh? sy x kata perempuan kene tunggu laki dtng kt dia, it's absolutely fine klu perempuan yg pgi cari laki. tapi bila laki tu dh tolak kita, knp nk kejar dia gak, mcm kita xd harga diri.... i know it's hard, sebab LOVE kot, but appreciate yourself more than those who don't.

Thursday, November 1, 2012

beauty

saya ada habit baca yahoo news sbb kt sana xdla sume psl membunuh, merogol, merompak, meragut n etc. n hri ni ada satu news yg si suami saman si isteri sbb hodoh. yup, sebab HODOH!! critanya mcm ni, laki yg 'pandai' ni pi kawen dgn prmpn yg 'cantik' ni. pas2 bila dh dpt anak si suami mula pelik sbb dia kata anak dia hodoh n xd rupa si mak or rupa si ayah. sy xtaula dia ni ayah jns mcm mna sanggup kata anak sendiri hodoh. dia syak si isteri ni kononnya mcm anak tu bkn ank hasil si laki n si prmpn ni. pas2 lama2 si perempuan ni ngaku yg sebenarnya dia buat plastik surgery yg bernilai tah brape tah untuk jadi cantik.


nilah perempuan tu. yg jadi judge utk kes yg sgt interesting ni adalah sorg laki n of course, laki ni menang n skrng ex-wife dia kene bayar saman. perasaan sy terhadap mereka, a bunch of idiots!

skrng sy rasa sy sgt cantik sbb saya tak pernah rasa saya perlukan plastic surgery. n sape2 yg rasa mereka sempurna n x prnh terniat pon nk buat plastic surgery bagi saya mereka sume memang cantik. sy dh cukup sempurna. orng prnh kata sy perlu buat threading(cukur kening) sebab kening saya sangat tebal. saya tak nak habiskan hidup saya and duit saya buat threading stiap 2 minggu or stiap bulan sbb nk maintain kening yg orng kata 'cantik'. n brape lama orng boleh buat threading? kalau umur dh 50 or 70 larat ke buat threading slalu? n time tulah orng akn menyesal threading tu satu keputusan yg bodoh. sbb skali dh cukur kening, lps tu klu tumbuh balik kening akn jadi serabut macam hutan amazon.

lagipon, jenis kening yg threading tu sume orng ada, brape ramai je kt dunia ni yg ada kening tebal or kening bercantum? saya xnk jadi sama n sepesen dgn sume orng kt dunia ni. i like to be different. god knows which one is the best. kita ni manusia je, jgn nk memandai pi tukar pemberian tuhan. mcm perempuan kt atas tu. kalau dia kawen mana2 laki yg rasa dia cantik tanpa dia buat plastic surgery, mesti dia dh hidup bahagia skrng. xdla muka tersiar sampai ke yahoo news. memalukan. n xdla in future ank dia rasa teruk sbb parents dia cerai lps dia dilahir hodoh. n apa perasaan anak tu bila dia tau ayah dia sendiri cakap dia hodoh. kalau anak tu cukup pandai maybe dia akn pk mcm mnalah dia boleh lahir untuk parents yg 'dubakur'(tamil).

n lagi satu benda yg sy xleh trima make up. korng cuba search kt youtube cara2 orng korea mekap. asalnya muka mcm manusia jadi muka mcm plastik. n sy gak xleh trima yg orng ada beg besar n pelbagai barang2 make up n then advise orng lain untuk make up sbb muka dia mcm tu n muka dia mcm ni. bagi saya la, mcm orng mcm sy ni cukup confident untuk keluar ke mana2 walaupon tanpa secalit bedak. sy bukan nk kata saya je, kawan2 sy pon ada yg mcm tu. n prnh x tgk gaya orng yg slalu pakai make up n kluar tanpa pakai even bedak. mereka akan tutup muka. mereka malu. mereka rasa mereka tak cantik. xd confident. sume sebab dh biasa bermekap n diorng rasa cantik bila pakai make up. n sy lsng x terkejut bila jumpa orng yg xnk solat sbb susah nk pakai make-up balik, memakan masa. n mereka x sedar make up tu sedang memakan diri.

saya bukan nk kata make up tu salah, ada batas... x salah make up n buat kita rasa kita cantik. tapi jgn sampai xd confident utk berdiri di khalayak ramai tanpa make up.


hari ni sy berazam nk tulis post panjang lebar. hehehe....

Thursday, October 25, 2012

Antique

Saya terjumpa beberapa barang kt bilik sy. masa raya hari tu sy kemas sume benda kecuali rak buku 3 tingkat kak sy sbb dlm tu ada buku2 dia je. hri ni t'pk nk kemas n sy jumpa beberapa benda

 Saya pernah ada pendrive berbentuk pisang, masa 2009. means cover dia bentuk pisang warna kuning. ramai yg minat pendrive tu n ckp benda tu sgt comel. asalya abng sy blikan utk adik sy dri computer fair. masa sy mula2 masuk U, sy xd laptop, n sy buat byk keje kt computer sampai sy stay kt lab sampai pukul 8. n then sy desperate sgt utk pendrive n sy curi pendrive adik sy. lps beberapa lama, cover ats pendrive hilang (gamba diatas). and ada satu hari tu sy tertinggal pendrive kat lab n just dlm masa 2 jam prndrive tu hilang. tamatla riwayat pendrive pisang sy. n tiba2 hri ni sy jumpa cover atas dia kt rak buku kak sy plak. x tamat lagi riwayat dia rupanya. so hri ni sy tamatkan jugak riwayat dia dgn buang dia dlm tong sampah.

 setahu saya kat rak tu just ada buku2 je. tiba2 ada lecture note kak sy. tahun 2005/2006 plak tu. apa lgi, buang jela. sy ni tunggu masa habis exam final je. balik bilik benda pertama yg sy buat masukkan lecture note dlm recycle bin n bru tido. rsa mcm tenang je bila tido lps buang sume lecture note dia.

kipas ni mcm ada satu cerita yg sgt menarik cuma sy xleh nk igt skrng. for sure sy curi kipas ni dri adik sy. hehehe

ini souvenir yang sy dapat masa buat lawatan business club ke public bank. masa tu sy first year. saya igt lgi lps lawatan ke public bank, kami pegi MATRADE. sampai sana je kami ramai2 serbu tandas. kami pakai baju business club warna PINK! sy antara yg terakhir tertinggal dlm tandas tu. ada sorng akak office sana tu masuk tandas. dia tny kat saya kmi sume ni mak cik cleaner ke. hancur berkecai hati saya. sungguh memalukan.

Ni dompet yg saya guna masa matrix dulu. dompet ni selalu merasa kurma n sup tomyam. and kdng2 dia terminum air sejuk. mcm tu teruknya sy jga dia dulu. sy xtau knp sy simpan lgi dompet ni n sy xtau kp skrng pon sy xnk buang dompet ni.


nampak sgt sy xd topik nk post sampai benda2 ni pon sy nk post!

Monday, October 15, 2012

awkward

saya ada date dgn wani hari ni. plan nya nk jumpa wani kt stesen universiti dlu sblm decide nk pgi date kt mna. sy pon jejak kaki ke dlm lrt. dh lmbt sbnrnya. xp, hanya ada 3 stesen je. dlm 10 minit sampai la tu. kat lrt ni, kat hujung stiap konc ada 5 seat. seat sebelah pintu yg sy masuk msk ada 3 orng duduk. diorg duduk selang 1 seat. mmg xla sy nk selit tgh2 sape2. dpn diorng, ada 5 seat gak, tapi ada 2 orng duduk kt stiap hujung. slalunya bila masuk lrt, even travel 45 minit pon, even lrt x sesak pon, even ada byk tempat duduk pon, sy xkan duduk. sbb sy akn rsa bersalah klu lps sy duduk, stesen seterusnya ada orng tua or pregnant or x sihat masuk n berdiri. ntah knp sy t'pk nk duduk. alah, 3 stesen je nk ke stesen universiti. sy pon pgila duduk kt tgh2.

betul2 dpn sy ada sorng laki berbangsa india ni yg duduk yg pandang sy x berkelip mata. awkward! sy x suka org pandang sy mcm tu. sy tgk kt kiri dia ada laki mcm chinese or korean, tpi sy tau dia bkn orng malaysia. sy terus alih pandangan ke tepi, xnk tgk laki yg renung sy tu. pas2 dia dpt call, dia cakap tamil. n tamil dia sgt berkualiti. confirm dia dri India. pas2 dia tny kt orng dlm telefon tu, nk dia turun kt stesen bangsar ke. sy terus terkejut n pandang dia. stesen bangsar?!?!?! sy naik kt stesen bangsar tdi. oh ooh, he is in trouble. dia dh letak telefon n gelisah. and sy tau dia dlm masalah tpi sy segan nk buka mulut n tolong dia, so sy just curi2 pandang dia. tiba2 laki tu bersuara "excuse me, can you speak Tamil". dgn biji mata yg terbeliak sy angguk n senyum.

dia tny stesen !@#$%^&* kt mana. seriously sy x faham apa yg dia ckp. tiba2 laki kt sbelah kiri dia tu cakap "2 more stations". terkejut. sy pandang laki tu dgn muka pelik. laki cina tu kata laki tamil tu nk pgi stesen Asia Jaya. oooh. ok. pas2 sy t'igt smthng. dia dh lama dh lepas stesen asia jaya. and he is travelling in wrong direction. pas2 sy x puas hati. first time ever sy bersuara n tny dia dri mana. dgn segala bangga nya dia jwb dia dri India



err... okay. sy just senyum. sy tny dia dari stesen mana. sy x igt dia jwb apa. pas2 sy just cakap, dia salah direction. just ikut sy kluar kejap lagi sy akn tunjuk jalan (bunyi mcm nk jdi gps dia, bw dia pegi tempat tu, padahal nk suruh naik lrt kt opposite je).  sy turun lrt n dia pon ikut turun skali n sy tunjuk kat dia board yg tertulis sume destinasi n tunjuk kat dia dia patut turun stesen kt mana n tren mana menghala ke mana sume. and tiba2 dia tny sy buat apa kt sini. sy just kata nk pgi UM. dia buat muka pelik. ok! xkan dia tau apa tu UM. dia orng luar. saya ni pon satu. saya kata sy ni student n saya nk pgi kelas kat university malaya. (hahaha! sy tipu dia!) n then sy tny la dia nk pegi mana.dia memperkenalkan diri sebagai director.



OOOHHHH!!!! ok... hahahaha. dia kata dia nk pgi satu majlis berkaitan award show yg akn berlangsung di PWTC minggu dpn anjuran Jaya TV(stesen TV India). saya tny nama dia. n dia jwb n sy lnsng x igt apa nama dia sbb sy x prnh dgr.

takpe takpe. saya xnk buat dia rasa mcm dia x famous. pas2 dia kata dia ada direct beberapa cite kt telugu, dia dh direct cite tamil and next nk direct cite hindi. in progress katanya. n dgn segala bangga n gembiranya dia kata cite dia di nominate dlm award nanti. sy pon ckp oh really, cite apa tu. n lagi skali dia sebut satu nama yg sgt pendek yg melambangkan character sorng laki n seriously sy x prnh dgr pon nama tu. saya tny oh, cite telegu ke, muka dia terus berubah n kata cite tamil.


at last, tu je yg sy mampu buat, poker face. sy sgtla teruk. mesti dia dh sedih dgn sy. n sy xnk menyedihkan dia lgi. sy kata nk gerak n wish good luck n dia tiba2 dia ckp. "awk boleh contact sy, sy blh tlng dptkan tiket utk show tu. nk tiket seberapa byk pon sy blh dptkan"

if by any chance he is trying to get my phone number my answer will be no! i don't even know who he is n never heard of his name or his film n i don't even know if he is for real!  saya kata, xpla, thanks sbb tny, sy student (student la sgt, bukan penganggur ke?), xd masa nk dtng award show (hahaha! xd masa? xtau nk buat apa dgn masa yg terlebih n terluang adala) n sy try tarik diri n balik tapi dia tetap xnk lpskan. tny psl family la, prnh pegi india x n apa ntah lgi. tgh sembang dgn dia sy t'igt wani. terus bgtau dia, sorry, sy dh lmbt utk class (kan student), terus cabut lari. sy sempat wish good luck n tunjukkan tren yg dh nk sampai tu n terus x pandang belakang. dia pandang je sampai sy turun tangga n hilang.

lps sy jumpa wani, sy tny, "wani, sy dh bazirkan peluang sy jdi pelakon ke?"

Female

saya slalu bc mcm2 artikel. mcm mna Islam melindungi perempuan. mcm mna Islam memberi pelbagai keistimewaan kepada perempuan. tapi sekarang saya bukan nk bincangkan hal agama. sy nk bincangkan perempuan dalam hal KAUM. faham? meh sy tekankan BUKAN AGAMA. sy nk tulis berkaitan perempuan dlm KAUM/BANGSA mereka.

saya bukan nak kutuk mana2 bangsa or kaum. sy just nk huraikan mcm mna perempuan dilayanan. and apa yg sy tulis sume dri pandanngan sy sendiri. klu x setuju, klu nk serang balik, sila serang saya, bukan orng disekeliling sy or mana2 kaum.

perempuan selalunya dianggap beban. saya kata DIANGGAP, bukan MENJADI. ada beza antara anggap and menjadi kan? (rasa mcm cikgu bahasa melayu plak). perempuan selalu dianggap maruah keluarga. selalunya apape masalah berkaitan perempuan kat keluarga, selalunya berkaitan dengan maruah. saya xtau psl kaum di serata dunia. sy just nk cerita psl kaum dikeliling sy.

klu ada satu situasi, dimana nobita n shizuka ni bercinta and sume orng tau psl diorng, n diorng selalu merayau seluruh tempat and tiba2 diorng putus. katakanlah mak si nobita ni nk crikan jodoh x lama lps tu. mesti orng akan kata ''alah, laki. muda2 mmgla mcm tu. skrg dh matang dh ok la tu. xyah risau. boleh teruskan" and cuba bayangkan mak shizuka pulak nak cri jodoh utk anak dia. orng akn kata "eh, budak tu. muda2 dh merayau dgn laki mana tah. sume orng tau. x elok la prmpn tu. rosak. cuba cari prmpn lain".

this thing is happening for real even today!

apa perasaan bila parents dpt anak... pk kene bgi benda basic mcm education sume. parents mmg selalu rasa tanggung jawab ats kepala selagi diorng rsa diorng belum settlekan anak. mereka akn rasa kurang bebanan n lega once anak laki dh ada job. anak laki dh kurang satu stress kt sana sbb dh xd tekanan dh. tapi klu prmpn? mereka akn still anggap perempuan sebagai bebanan (mereka guna istilah "tanggungjawab") sampai perempuan tu kawen even dia ada education and job. don't ever dare to tell me it's not. i know the feeling better than anyone!

move out from my box, korng pon prnh dgr kan, ada kat beberapa negara, yg diorng akan gugurkan anak or tanam anak hidup2 klu diorng tau diorng dpt anak prmpn. knp benda ni belaku? sbb mereka bukan sekadar anggap, komuniti mereka dh jadikan prmpn sbagai beban. yg sy tau, salah satunya, x larat nk bayar dowry kpd pihak lelaki bila kawen nanti. sbb byr dowry sbb utk the rest of his life dia yg kene tanggung pprmpn tu. sbb tu slalunya pihak prmpn bgi dowry kt pihak laki. duit, emas, or brng2. pape jelah.

sy xnk masuk topik pelacuran. very sensetive. tpi sy sentuh psl benda yg jdi topik comedy zaman skrng. mcm mna laki hilang ketenangan sbb dh kawen. slalunya ditunjukkan lelaki yg kene marah dgn kata2 kesat or kene belasah dgn isteri yg queen control. prnh x ada laki yg kene dera separuh mati? plng2 pon bunuh terus. xd pon nk buat laki derita n sengsara. kecuali balas dendam. still kt sume tempat prmpn yg diberi imej buruk, penyebab laki sedih, lost his life or pape.

even zaman dlu, let say la, fairy tales pon, slalunya potret prmpn yg x terdaya n lemah. mcm cinderella, didera mak tiri, x terdya nk buat pape tanpa fairy tu. kene ada prince charming yg dtng utk slmtkan. cite zaman skrng pon apa kurangnya. drama2 yg tunjuk prmpn bodoh yg lucu n laki mcm gagah n drama tulah jdi paling famous.

saya tak kutuk laki, sy kutuk cara prmpn di'diskriminasikan n di potretkan. of course, ada cite mulan yg tunjuk prmpn gagah, ada gak laki yg sanjung prmpn sbb penyebab kejayaan and lain2. but thats not my topic today.


saya dh ngantuk n sy smkn lari topik. actually thats not what i planned to write. whatever. good night...

Tuesday, October 9, 2012

proud of her


agak lama jugak sy fikir nk buat pape ayat hebat pasal dia tapi sy x boleh. asyik taip and padam berkali. i just wanted to say

I AM VERY MUCH PROUD OF HER

saya kenal and perhatikan dia selama 3 tahun. dan setiap kali saya tengok dia, sy cuma tak faham kenapa wujudnya istilah 'orang kurang UPAYA' untuk orng seperti dia sedangkan mereka yg langsung x berguna dalam hidup dipanggil sempurna.

Thursday, October 4, 2012

graduation









Graduation

I'm graduating on 4th October, morning session.

For me, my graduation is my once in a lifetime thing. i don't care if people think i'm over doing it, it's MY DAY.

maybe ada yg kata, orng yg graduate first class pun duduk diam je, ni yg stakat lulus plak nk buat bunyi lbih2. well, klu sy dpt first class maybe sy akn diam mcm diorng, merendah diri. tpi saya tak...

It's 1 a.m and i can't sleep. i'm not nervous at all. i'm just thinking bout my friend's, yg extend and apa perasaan mereka tgk kami semua graduate. saya serious xleh byngkan. saya tau mereka sedih, malu, sakit hati, tapi sy xtau mcm mna perasaan mereka masa mereka menjejak kaki ke dewan semata2 tengok kwn mereka senyum walaupon diorng tgh sedih. or maybe some of them crying inside. you never know. saya hanya mampu doakan mereka kuat and tabah hadapi esok. kami graduate dlu x bermaksud kami menang or pandai.

Deep in my heart i know how hard was my UM life. perasaan malu nk flush muka dlm jamban bila orng bandingkan pointer budak U lain dgn budak UM. mereka x faham and takkan faham. perasaan takut bila dgr mcm2 cite dri orng lain, mcm mna susahnya rsa nk cekik group member masa group assignment, bertapa x adilnya orng layan kita. sume2 la.

but after 3 years, bila sy igtkan balik sume benda, sy ada kwn2 yg sgt baik slalu tolong sy waktu susah senang. saya tak ada musuh and saya tak ada hubungan dingin dgn sape2. i never betray anyone, and masa saya dapat banyak tanggungjawab, i choose to not let anyone down although i know it was hard for me. trust- sesuatu yg sgt bernilai yg sy berjaya dapatkan daripada mereka sekeliling saya. saya tak ada pape untuk menyesal.

saya ingat lgi janji2 saya. masa saya form 4 saya janji kepada salah sorng cikgu saya bernama nazri, cikgu kaunseling yg sy akn anta gamba graduate sy nanti. saya xtau dia kat mana sekarang tapi sy dalam usaha mencari dia. saya bgtau madam yg ajar saya matematik masa kat matrix yang saya takkan lupakan kat dia semasa dia kata anak murid dia akn lupakan dia by the time mereka graduate. sy buat wall post kat fb dia tdi and i just can't image how happy she was. and saya akn bersemuka dgn manusia yg kata saya takkan berjaya sampai bila2.

Semestinya parents saya bangga. dah ada 3 degree hoder dalam family. kami pernah tgk kejatuhan dan mcm mna keluarga saya bangkit balik. my father's patience and my mom's tears meant a lot for us. It's time for them to be proud of themselves.

saya tak taula klu orng yg bakal graduate akn ada banyak benda utk merepek sbb idea sy mencurah2 and i can't stop typing. mungkin dh tiba masa untk sy guling2 ats katil sebelum keluar berbagai benda2 merepek psl nk keje la kawen la apa la....


WELCOME TO THE BORING WORKING WORLD!!!

Tuesday, September 25, 2012

Drama India

saya rsa sy wajib tulis psl drama2 tamil or hindi sbb ini adalah salah satu topik evergreen yg sy suka kutuk almost all the time.

Drama tamil adalah salah tu benda yg merapu dan merepek kt dunia ni. saya dh habs blaja U pon, drama tamil tu x habis2 lgi. xtaula apa cerita yg panjang lebar sgt sampai 3 tahun diong x habis ambik. semestinya jalan cerita asal ataupon jalan cerita sebenar masa episod pertama langsung xd kaitan dgn jalan cerita pada episod ke 100 dan lebih. episod melebihi 100 or 200 adalah perkara yg sangat biasa dalam drama tamil. Drama tamil x mcm drama korea. jauh berbeza. korea lebih kpd muda mudi yg bercintan cintun. drama tamil lebih kepada hal family. mcm mak mertua yg jahat dera menantu, anak yg x dgr cakap parents, pas2 masalah kekeluargaan and konflik suami isteri la, apa-apa la

sbb tgk drama tamil mcm nilah orng makin mcm orng psiko. orng yg terlalu layan drama ni boleh sakit jiwa. LIKE SERIOUSLY!. x silap sy ni kajian dri india sbb drama india mcm m'tension kan sbb geram tgk si watak jahat. pas2 akn ada perasaan tertekan sbb masalah2 dia.

setiap drama akn mula dgn senyuman for the first 5 episodes. lps tu kt sume episod mesti ada at least 3 orng yg akn menangis n mengalirkan air mata setiap masa. and kat semua drama akn ada at least sorng yg ddk kt hospital samaada kene pukul or x sihat, sepasang suami isteri yg x bahagia tpi buat2 bahagia and yg plng teruk, yg jadi ikutan orng2 skrng, watak orng tua yg jahat yg x berhati perut.

sepanjang bertahun2 diorng ambik drama tu, mesti akn ada at least 1 character yg bertukar orng sebyk 3 kali. saya pon xtaula apa nk jdi dgn industri drama kat India. dalam drama, klu ada babak perkawenan, drama hindi adalah yg plng teruk. hari perkawenan yg sehari tu diorng akn tunjuk selama seminggu. slow motion yg x tahan tu. kdng2 xtau apa motif slow motion kan. kononya nk bgi suspen, rsa mcm nk campak tomato adala. and klu ada babak orng bgtau pape yg mengejutkan, hampir lepas setiap baris ayat berita yg sgt mengejutkan tu, diorng akn tunjuk muka2 orng yg terlibat dgn babak tu. kononya nk tunjuk reaksi sume orng. tolongla......! i just can't stand all those things.

sbb nilah sy suka tgk CSI, sbb cite dia laju. diorng ckp laju n satu kes settle dlm sejam, BUKAN SETAHUN!!!! n drama english lain sume mcm gila2 n orng bodoh n x masuk akal psl alien la super power la hantu la. mcm different sikit.

dh xd idea. bye!

Thursday, September 20, 2012

Insomnia

saya ni asalnya orng yg sgt berbakat dlm hal tido. saya boleh tido anytime. kalau tgh sembang, tiba2 ada orng mencabar sy tido, 15 minit je, sy akn nyenyak... x kisahla pagi petang siang dan malam. dan sekarang ni, saya sendiri xtau kenapa saya x boleh tido sejak beberapa hari ni. dahla malam pon xleh tido, siang plak x ngantuk. xdla saya langsung x tido. klu saya paksa diri sy tido, saya mcm orng separuh sedar, bukan tido. and then byk sgt terjaga and byk sangat guling2.

so, apa saya buat sepanjang malam?

ada beberapa benda saya buat. masa first time xleh tido malam tu mmg mcm nk gila. cuba byngkan x buat pape ats katil. just baring. sangat mencabar. lps tu ada orng ni sanggup teman kt skype sepanjang masa. teman maksudnya xdla awake bersama saya. orng tu just on video and tido depan laptop. maybe ada yg rsa mcm xd function. bagi saya, at least sy x rsa sorng2. xdla tiba2 rsa sunyi. even-though she was not there physically, but she was there for me. lps tu bdk ni mula tido awal sbb dia keje. lepas tu ada satu malam ni sy chat dgn husna. sy xtau apa benda yg kami chat non-stop selama 4 jam dri fb sampai ke skype. and xtaula mcm mna kami slalu ada benda utk disembangkan.

selain tu sy tulis draft post blog banyak2. benda yg merapu olive and popeye pon sy taip tgh2 malam time tgh serabut xleh tido. adala dlm 6 draft sy buat. just tunggu edit sikit and post je. sy tgk cite korea. ok, sy sangatla bukan peminat crita or drama korea. asalnya sy tgk kartoon pokemon. kartoon tu ada dlm 400++ episod so mmg xkan habis tgk. tapi ntah kenapa sejak xleh tido malam ni, website tu xleh buka malam2. memandangkan sy xd piihan lain, and saya terjumpa drama korea yg ntah brape episod dlm laptop saya, sy pon layan jelah. sy xtau mcm mna drama ni boleh teersesat sampi ke laptop sy.

sy suka bunuh nyamuk. sy just membatukan diri tunggu sampai nyamuk tu hinggap kt mana2 n then PAP! mati!!! pas2 kumpul  nyamuk2 tu kt satu corner. serious sy buat benda ni. n sy x rsa mcm orng gila langsung. kat umah saya ada 2 lagi novel yg sy blm bc. sy rsa sy akn start bc malam ni. hopefully novel tu sgt boring menyebabkan saya tido.

skrng sy tgh tgk benda2 kraftangan kt youtube, tgk kalau2 ada pape yg sy blh buat. sy dh jumpa satu, buat bracelet warna-warni cuma saya xd tali yg sesuai utk buat.

Tuesday, September 18, 2012

wordless wednesday


Love talavali toink

i'm thinking bout a few things. well, it's related to love of course.

ada beberapa benda yg slalu berlaku antara pasangan kekasih yg sy slalu pk benda tu mcm x masuk akal and x mature lnsng. kdng2 rsa mcm psiko. tapi xkan sume manusia kt dunia ni x masuk akal n x mature???? xkan sume yg bercinta psiko???

 ok, sy nk namakan diorng popeye and olive sbb sy tiba rindukan cartoon tu

text/call- sy slalu dgr cite pasangan kekasih gado sbb saling x contact slama SEHARI. daripada x contact sehari, lps gado jadi x contact berhari2. ok, dulu sy slalu pk, mesti kene contact stiap hari ke? klu x contact sehari, sayang popeye kt olive akn hilang? akan basi? and then saya faham satu benda. ni bukan isu contact ke x. ni isu olive nk dptkan perhatian popeye. yup, yg slalunya buat masalah kaum olive, sbb sehari x contact. or sebab asyik olive je yg cari popeye. dia pun nk popeye cri olive. so bila x dpt perhatian popeye, satu2 cara yg kaum olive tau, BUAT MASALAH. ckp popeye dh lupa kt olive, dh x igt olive sbb jauh, and so on... time ada masalah la kaum popeye bgi perhatian. sbb popeye ni slalu busy. kan dia sailor man. olive ni xd buat apa. bila olive xd keje n keje rindu popeye, bila popeye asyik belayar n x menyerlah rindu dia kt olive, nilah berlaku.

so psiko ke klu olive slalu cri masalah sbb nk dptkan perhatian popeye SETIAP HARI? (bukan setiap jam.....)

jealous- yang ni xleh nk buat apa. sy rsa mmg basic bagi sume kaum olive. slalunya mmg berpada2. tapi dlm hal popeye, agresif sikit. popeye ni sailor man, walaupon dia tau popeye ni sailor mann keje belayar n jauh dri olive (ayat x habis, xtau nk habiskan mcm mna). ok, mcm ni... let say la popeye berkawan dgn powerpuff girls(tiba2), olive bukan xtau popeye and powerpuff girls tu just berkawan. but the fact that, popeye ada masa yg lbih dgn powerpuff girls and popeye lbh dekat dgn powerpuff girls berbanding diri olive, membuatkan olive jealous. sebenarnya rindu and then geram sbb olive x dekat dgn popeye. bukan syak popeye x setia, cuma.... tulah!

so psiko ke klu olive tarik perhatian popeye dgn buat masalah sbb RINDU?

rendah diri/x confident- popeye ni belayar, selain powerpuff girls, adala jugak bertembung dgn character2 lain mcm cinderella, snow white, sleeping beauty dan yang lain2 disney princess. olive ni, tinggal tulang je. xdla apa sgt klu nk dibandingkan dgn mereka2 disney princess tu. so, bila popeye ni kene plak dgn disney princess, mulalah olive rsa x secure, x selamat. and mulalah mcm2.

so psiko ke olive klu dia jdi x keruan sbb XNK KEHILANGAN popeye?

popeye ni pooon lahai. xtau dh nk komen apa. susah nk ckp. mentang2 olive slamat kt rumah, so xd la kejar dia lgi mcm dia kejar olive awal2 dlu, time nk dptkan olive drpd giant. kang bila olive dh sangkut dgn johny bravo ke peterpan ke hercules ke, bru nk sibukan diri dgn olive. olive bukannya apa, buat mcm tu sbb nk awk dtng kt olive balik. kejar olive balik. yelah. sblm dptkan olive dri giant, stiap hari popeye msg/call, menggoda, mkn spinach and tunjuk arms dia. dh dpt olive, dia dh x buat dh. tu yang menganggu olive.

dah, lepas ni xmau gado2, hidup bahagia


and tolong jgn tny sy knp sy buat post bodoh ni, sy pon xtau knp!!!!!!!

i don't know

i seriously don't know why would anyone follow my blog.

if it is my friends and my family, yes, they do stalk me and i know that.

strangers????

i have no idea..

i never promoted my blog. nop...

if they expect me to follow theirs just because they follow mine, nop, that won't happen.

if they think my blog is interesting, let me tell you something, if i were you, i won't even bother bout this blog.

so, why????????

Sunday, September 16, 2012

Bunyi gitar

sy tgh main game kt bilik saya and tiba2 sy dgr bunyi gitar. sy berhenti main game kejap n try fokus bunyi gitar tu. keadaan rumah saya sangat senyap so bunyi gitar tu semakin jelas kedengaran. and tiba2 dgr suara sorng laki nyanyi plak. saya tak tau dia nyanyi lagu apa sbb sy bukan kenal sangat lagu melayu. n suara dia sedap.

bunyi dia mcm dtng dri arah tingkap bilik. blkng tu just kebun kelapa yang semak. sy igtkan ank laki makcik sebelah yang nyanyi. pas2 bila pk balik rasanya bukan sbb slama 4 tahun ni x prnh plak dgr bunyi gitar. lagi pon suara anak mak cik sebelah ni sume rock. xdla plak suara romantik mcm anuar zain.

n then saya prasan sy x buka pon tingkap bilik hri ni. sy pon bangun pgi buka tingkap dgn harapan suara menyanyi tu lgi jelas and nk sy smbng main game sambil kutuk suara or lagu dia. tapi.....

saya buka je tingkap, suara and bunyi gitar tu terus hilang. mcm *PUFF* hilang~~~~  pelik... ni dh lbh 15 minit gak sy buka tingkap n tunggu bunyi gitar tu balik sambil update blog.......

Saturday, September 15, 2012

FAKE!

PHOTOS!!!!!!!!

bagi saya gamba ada salah satu perkara yang sangat fake! and thats the reason why sy x suka bergambar and saya x suka tangkap gamba orng. tangkap gamba orng pon saya suka tangkap yang random.

cuba bayangkan, katakanlah ada orng nk tangkap gamba and tiba2 akn ada a bunch of girls yang akn serbu pas2 berdiri rapat2, senyum2 buat muka yang paling manis, ada yg tunjuk peace, ada yang letak tangan kt bahu, kt pingang, rapatkan kepala. sumenya semata2 nk tangkap gamba. padahal sebenarnya, on normal days, klu jumpa just senyum and bertegur sapa pon jarang. or maybe saling x suka and mengutuk kt belakang. tapi dlm gamba nmpk mcm sume kawan rapat.

wedding photos, may be diorng kene kawen paksa or salah sorng tu sebenarnya cintakan org lain. tapi bergambar masa perkahwinan tu mcm love each other deeply, happiest person on earth and happy ever after.

maybe dlm satu family tu ada yang x bertegur sapa and saling x suka, bermusuh, tapi dlm family picture nmpk mcm happy family.

maybe be time tu tgh tension, x puas hti or x rela nk bergambar tpi disebabkan terpaksa, buat muka senyum (mostly me!). klu senyum slack sikit delete gamba tu n tangkap balik sampai nmpk 'perfect'..


itu sume fake.



saya tak emo ok!


Friday, September 14, 2012

seriously???

ayat seorng mak:
sebagai seorng ibu, saya nak anak saya berjaya dunia dan AKHIRAT.

nasihat saya kepada ibu itu:
sebagai anak perempuan, klu nk dia berjaya di akhirat, sebagai ibu kene halang anak dia berhenti buat 3 perkara utama yang anak dia obviously tak buat sekarang.


1. MENUTUP AURAT
2. PEGI KE TEMPAT YANG HALAL DAN MAKANAN YANG HALAL
3. JAGA PERGAULAN DENGAN LELAKI

saya bukan nk kutuk anak orng, n kata sy perfect. saya hanya mampukan doakan dia insaf. belajar tinggi2, pandai dripda orng lain, xkan benda asas mcm ni fail kan??????