Salam,
Waah dah 2 tahun x update blog ye....
Sy bukan peminat kuih keria. In fact sy x suka keria sebab keria yg sy pernah beli semuanya keras and ada benda mcm chunky kt dalam.
Few days ago kitorng pergi johor. On the way balik singgah melaka jap. Ntah kenapa sy suka melaka sejak sy kecil lagi. My fav negeri. Dah beberapa kali pegi sana x pernah merasa kuih keria. Asyik2 singgah kat coconut shake klebang je. This time disebabkan puasa, x syok la beli coconut shake pas2 minum lps cair kan. So kitorng beli keria.
Saya pernah search pasal kuih keria melaka and selalunya orng mention psl 2 kedai ni, kuih keria haji jalil limbungan dan kuih keria antarabangsa hajah rahmah. Saya waze ke kuih keria antarabangsa but end up kat jalan mati.
Arrow merah tu jln mati yg waze bawak. Rupa2nya kedua2 kedai tu dekat je. Walking distance. Kitorng park tepi jalan antara kedua2 kedai tu and beli keria dari kedua2 kedai. Nak merasa sendiri and bandingkan sendiri rasa dia. Time park kreta mcm xd kereta and xd orng kt area tu.
First pegi kedai kuih keria haji. Igtkan ramai but surprisingly xd orng. 5 biji RM3. Skejap je kitorng beli and berjalan pegi kedai kuih keria hajah. Kat sana kene beratur. Skejap je line kt blkng jadi panjang sampai ke belakang kedai. Beberapa minit jugak nk beli. Lps beli berjalan balik pegi ke kreta. Skejap je dh jem. Kat kedai haji plak orng beratur sampai ke jalan raya.
4 kuih yg nmpk kasar kt atas tu keria hajah dan 4 kuih keria yg licin tu keria haji. Dua2 sedap and dua2 diorng dip kat gula melaka and rasa keria dia 'rich'. X macam keria kat KL ni. Bezanya keria haji ni, isi dia xd chunky and lembut. Gula melaka yg dia dip pon licin je. Keria hajah plak dalam dia ada chunky sikit and gula melaka yg di dip tu kasar sikit.
Keria haji rasa dia mcm makan donat yg gula dia dh cair and keria hajah plak rasa dia mcm makan donat yg ditabur gula kasar.
Saya jenis x suka makan benda2 rangup so sy prefer keria haji. Mungkin orng yg suka makan benda rangup akan preder keria hajah.
Both worth the time and money...
No comments:
Post a Comment