Monday, March 18, 2013

budak sekolah zaman skrng

Office saya bersebelahan dgn skolah bukit nenas. mmg slalu la terserempak dgn bdk2 skolah tu. dengan gaya yg mengejutkan saya selalu. minggu lepas, masa balik dari lunch, saya terserempak beberapa kumpulan pelajar. saya terfikir nak mengkategorikan mereka. List kt bawah ni mengikut susunan geng yg sy jumpa dlu.

group x pakai tudung
ni group perempuan. group ni memang semua x pakai tudung. bahasa yg diorng guna mcm bahasa orng hutan. mcm belum bertamadun. guna bahsa melayu tpi guna segala bad words in english. gaya mcm gangster kononnya mcm minah rempit ke tomboy ke. lbh krng la.

pakai tudung
geng perempuan yang semuanya pakai tudung. tengok muka pon mcm budak2 baik. Gaya prempuan and ada keayuan. cakap sedap je nk dgr. jalan pon pandang bawah je

geng free hair
Ni geng budak perempuan yang tak bertudung gak. saya namakan group ni 'free hair' sbb mereka bercakap dalam english even antara sama kaum. gaya mcm high class, branded gitu. pandang orng mcm nk telan. suka pandang serong budak2 lain pas2 bisik2.

geng atlet
ni geng lelaki yg sedang mengangkut barang2 sukan seperti bola, badminton dan sebagainya. mmg ada gaya atlet. Mereka berbaju sukan dan berkasut sekolah.

Gentleman
geng seterusnya ada gaya laki gentleman. tpi xtaula moral diorng. mereka berbahsa melayu and muka pon mcm baik2 macho gitu. gaya bahasa biasa2.

forever alone/nerd
budak2 ni bc buku sorng2 kt bus stop. kadang2 pandang ats tgk orng yg lalu lalang. pas2 sambung membaca. bercermin mata.

chipsmore
geng ni ada mixture of those yg bertudung and x bertudung. mereka cakap bahasa rojak. 50% bahasa melayu dan 50% bahasa english. tapi yg bertudung tu mcm xtau motif and xd guna nk bertudung. macam... ha, mcm tulah. pas2 semestinya menggedik bila ada laki lalu terutamanya geng laki gentleman tu. semasa pass by kumpulan tu, sy cuma dgr 1 perkataan je. banyak kali. "OWH EMM GIII" "OH MY GOD" "OH MY GOSH" "OH MY GUCCI". sesat!

couples
1.couples ni ada byk gaya diorng. ada yg jalan bersebelahan. prmpn ni x bertudung n laki tu pon mcm free style. BAHAYA!
2. berdiri jauh2 n just bersembang bertemankan kawan perempuan. and prmpn ni bertudung n laki ni nmpk biasa2 je.
3. Ada yg  malu2 n senyum2 memanjang. baru mula couple la kot.

ada skali tu sy nmpk laki ni tgh jalan ke arah sy and tersenyum. pas2 tiba2 dia pandang kanan dia, macam bagi sign melalui mata n cepat2 toleh ke depan. sy tgk kanan dia ada sorng prmpn ni tgh berdiri. tgk laki ni dia pon mula tersenyum. perlahan2 budak prmpn tu jalan blkng laki ni. dua2 muka malu2. ni mcm gaya bercouple and kononnya buat2 biasa xnk terkantoi. diorng maintain distance, x bercakap, and perempuan tu setia jalan belakang laki ni.

saya rasa mcm nk gelak tergolek2 kt tgh jalan tu. nasib baik saya x lose my self-control.


saya tau x elok judge budak2 sekolah mcm tu kan. but they are too funny and i can't help myself!

1 comment:

  1. haha..bru bace pn rase nk gelak!!klau tgk sndri apetah lg..

    ReplyDelete